top of page

Nuttige weetjes voor de plantenliefhebbers!

Voor fuchsia’s geschikte potgronden

Universele potgrond - Bestaat uit een mengsel van tuinturf, turfstrooisel, kalk en meststoffen. Wel goedkoop, maar deze is vaak niet luchtig genoeg.

Potgrond speciaal - Vervaardigd van bijzonder hoogwaardige grondstoffen, zoals brokjes Ierse turf, spagnumveen en doorvroren zwartveen (tuinturf). De grovere extra luchtige samenstelling geeft planten een nog betere mogelijkheid het wortelgestel te vormen om een optimale groei en bloei te ontwikkelen. Bevat meststoffen als voedsel voor de eerste 6 tot 8 weken.

Geranium en fuchsiagrond - Samengesteld uit de volgende natuurlijke grondstoffen: tuinturf, turfstrooisel, klei met daaraan toegevoegd kalk en Potgrondmix.

Hanging basketgrond - Bestaat uit tuinturf, turfstrooisel, Ierse brokjes, vezelturf en klei met een toevoeging van Potgrondmix en kalk. Gebruiksaanwijzing voor het vullen van een basket: * bekleed de hangingbasket met sphagnum of een inlegger van kokosvezel * plaats onderin de beklede mand een schotel of maak van een stuk plastic een kommetje, dit voorkomt dat het water uit de mand valt * vul de mand met hanging basketgrond tot circa 5 cm onder de rand * plant eerst langs de buitenzijde en daarna in het midden * de basket afvullen met grond, geef ruim water of dompel de hele mand in een teil met niet te koud water.

Zaai- en stekgrond - Samengesteld op basis van uitgezeefde turfstrooisel en zand. Aan deze grond is een laag percentage meststoffen toegevoegd om verbranding te voorkomen, Deze samenstelling heeft een zeer fijne en regelmatige structuur, waardoor water gelijkmatig wordt verdeeld en uitdroging wordt voorkomen.

Details van de voor deze potgronden gebruikte grondstoffen.

Turfstrooisel - ook wel witveen of veenmosveen genoemd - is het veen afgegraven uit de bovenste laag van het veengebied. Het bovenste veen is minder verteerd en daarom licht van kleur.

Ierse turfmolm of Ierse brokjes - deze turfmolm is al verder verteerd in het veenpakket en het product behoudt hierdoor zijn structuur langer. Het bevat geen vezels maar wel 'brokjes', wat een positief effect heeft op de luchtigheid.

Spagnumveen - dit veen heeft een lage verteringsgraad en heeft het vermogen om veel water op te nemen door de sponzige structuur. Ook onder natte omstandigheden bevat het nog voldoende lucht,

Tuinturf - ook wel zwartveen genoemd, is het veen afgegraven uit de onderste (diepste) veenlaag, is daardoor het meest verteerd. Deze tuinturf moet minimaal 1 strenge vorstperiode hebben doorgemaakt, waardoor er een beter wateropnemend vermogen ontstaat.

Kalk - wordt toegevoegd om de juiste pH waarde (zuurgraad) te krijgen (meestal staat er op de zakken PH waterzone 5-6.5).

Potgrondmix - Dit is een N.P.K. (12+14+24) meststof met spoorelementen en hierin zit voldoende voedsel voor 6 tot 8 weken.

Klei - toevoeging van klei zorgt voor een bufferende werking van het water en heeft tevens een bufferende werking op de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Deze kunnen door de klei worden geabsorbeerd, waardoor ze niet uitspoelen.

Perlite:

1.) Maakt elk grondmengsel luchtiger.
2.) Ideaal om (niet te fijne) zaden in te kiemen of zaaisels mee af te dekken.
3.) Geeft extra vochtopslag zonder de luchtigheid te verliezen.

houdt water vast in zijn blaasjes, sluit de waterdruppels op in kleine 'kamers' of 'zakjes'.

Perlite is verhit en geëxpandeerd granietgruis. Het product heeft dus iets gemeen met popcorn: het poft juist zoals maïs op een hete plaat. Dit toevoegsel is op zichzelf waterafstotend, maar beschikt over vele poriën die water en lucht kunnen opslaan. Perlite is een prachtproduct: de weinige minpunten zijn zuiver fysisch. Zo moeten we ermee rekening houden dat het enorm licht is, en dus een neiging heeft om naar de oppervlakte te stijgen iedere maal dat het grondmengsel met water wordt gesatureerd. Een tweede probleem is dat het product gebruikt voor de plantenteelt wit is. Het kan dus als esthetisch niet geschikt worden ervaren. In de kas (vooral ‘s winters) is een laagje Perlite op de grond weer heel gunstig voor de lichtweerkaatsing.

Vermiculite:

1.) Ideaal om schoon (“steriel”) in te zaaien.
2.) Houdt, gemengd met grond, deze langer vochtig.
3.) Geschikt voor middelfijne tot grove zaden.

Dit product wordt verkregen door verhitting van mica, waardoor dit expandeert. Gebruikt in uw grondmengsel, slaat het water op in zijn blaasjes. Het reageert als een spons, maar opgelet: als uw substraat behoorlijk waterhoudend is (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van klei), gebruik dan geen vermiculite

Puimsteenpoeder:

Een derde product dat als toevoegsel aan potgrond kan worden gebruikt is puimsteenpoeder (BIMS). Dit product heeft dezelfde kwaliteit als Perlite, maar is door vulkaanwerking gevormd. Het drijft op water, maar zijn soortelijk gewicht is hoger én het kan water opnemen, waardoor het gemakkelijker met de grond vermengd wordt én blijft. Ook de kleur is natuurlijker dan die van Perlite: ze varieert van grijs naar lichtbruin. Nog een voordeel van puimsteengruis is dat het niet zo sterk warmte-isolerend is, en dus eerder een uniforme grondtemperatuur zal behouden. Een opmerking dringt zich hier echter op: puimsteen zal de pH van uw grondmengsel beïnvloeden.

bottom of page